Rólunk

Történetünk

Főzdénk története az 1920-as évekre nyúlik vissza, ekkor épült az épület. 1937-től Palacskó István, vagy ahogyan a helyiek nevezték amerikás Pista főzte a környékbeliek pálinkáját egészen a II. világháború utáni időkig, amikor is államosították a jól jövedelmező vállalkozást.

Ezekben az időkben a Lengyeltóti ÁFÉSZ volt nem túl gondos gazdája az egységnek. Felújításokat, fejlesztéseket egyáltalán nem végeztek, csak alkalmazottal üzemeltették a főzdét. Az üstök ilyen körülmények között 2-3 év alatt kiégtek, de csak a foltozgatásukra áldozott az üzemeltető. Ez így ment 1950-ig, amikor átvette a Termelő Szövetkezet a főzde működtetését. Ekkor már némileg javult a helyzet, fejlesztésre ugyan ekkor sem fordítottak, (mondván eddig jó volt, jó lesz eztán is) de legalább a szükséges javításokat, cseréket rendszeresen elvégezték. Pörgött is az élet, a főzde éjjel-nappal működött. Volt itt feles főzés, amikor a végtermék felét be kellett szolgáltatni, ez volt az adó és a főzésért 11 Ft-ot kellett fizetni és volt "pénzes főzés" amikor mind maradt a gazdáé, de a főzésért fizetni kellett.Híres volt a főzde megye szerte. Itt főzetett a megyei rendőr főkapitány is! Szeptemberben már betelt a naptár az aktuális évre. Ez szerencsére most is így van.

Gróf Gyuri bácsi, aki 1950-től 1987-ig itt dolgozott osztotta meg velünk korabeli tapasztalatait, mesélte el élményeit. Abban az időben elképzelhetetlen volt, hogy a magyar parasztnak ne legyen otthon pálinkája. A legtöbb a szilva volt, de sok volt a körte, barack és a törköly is. Jellemzően a lehullott gyümölcsöt gyűjtötték össze pálinkának, hisz a szép érett egészséges szemekből lekvár, kompót, aszalvány készült télire, nem volt még ismert a globalizáció, nem ettek friss érett szilvát februárban. Mivel a gondos gazda arra is ügyelt, hogy ne legyen sok a lehullott gyümölcs, általában vegyes pálinkát készítettek, hisz így jött össze az a mennyiségű cefre, amelyből készült pálinka kitartott egy évig. Minden reggel meg "kellett" inni azt a kis kupicát, melyet legtöbbször az asszonyok mértek ki uruknak. Eztán következett a jószág, majd egy újabb kupica és a reggeli, ezzel azonban be is fejeződött a pálinkázás. A pálinka a mindennapok része volt, de használták külsőleg- belsőleg orvosságként is. Átlagosan 52 °alc volt az erősség, amelyen a falusi ember kérte a pálinkát és ez az öregek körében így van a mai napig.

A szeszfőzde abban az időben a falusi kulturális élet központja is volt. Szerettek itt összeülni az emberek, megvárni egymás pálinkájának elkészültét, beszélgettek, kártyáztak és kóstolgattak. A pálinkafőzés szezonja télen volt, amikor korán sötétedett és a parasztok nem tudtak mit kezdeni magukkal a késő délutáni, kora esti órákban, így összeültek a főzdében, ahol jó meleg volt, a helyiséget átjárta a gyümölcs és a párlat semmihez nem hasonlítható aromás, zamatos illata. Pezsgett itt a közösségi élet.

A főzőmester régen szagról állapította meg, hogy milyen minőségű a cefre. Ha finom gyümölcsös volt az illata, akkor meg volt rá az esély, hogy jó pálinka készüljön belőle. A törköly alá - mivel sziplafalu, közvetlen tüzelésű üstök voltak, hogy le ne égjen- kizárólag jó minőségű szalmát lehetett rakni, mert a dohos íz átment a pálinkába is.

A hiedelmekkel ellentétben azonban régen sem volt mindenki gondos gazda, régen sem értett mindenki a pálinka főzéshez, de nem is akartak bele kotnyeleskedni, megbíztak a főzőmesterben, vagy ahogy akkor hívták a "főzdésben" és inkább közösségi helynek használva a főzdét kikapcsolódtak a napi kemény munka után.

Az újrakezdés

Ami részben 2011-ben kezdődik, részben pedig vagy 35 évvel előbb.Történt ugyanis, hogy két baráti család pálinkázgatva, borozgatva grillezésbe kezdett, hogy áldozzon a gasztronómia szent oltárán. Kortyot- korty, szót szó követett, mikoron előjöttek a "régi szép emlékek", mondván bár más- más tájakról származunk, egy mégis csak közös, ha gyermekkorunkban megfájdult a gyomrunk valamely zsíros étek után, (vagy csak úgy...) nagyszüleink kockacukorra csepegtetett pálinkával kezelték bajunkat. Nagypapám pedig, aki rendszeres korcsma látogató volt, bár alkoholt sosem ivott ott, csak ahogy Ő szokta mondani: "elmentem hallgatni a készet", azaz mit beszélnek az emberek a faluban, tehát mikor neki kellett egy kis segítség, ha kiújult a köszvénye, akkor mindig rozmaring ágyon érlelt pálinkával kezelgette, külsőleg... emésztési gondokra belsőleg...

Amikor ezt felidéztük bújt elő az ötlet fejünkből, hogy vissza kellene hozni a köztudatba ezeket a régi, jól bevált recepteket, hisz ez is magyarságunk, gyökereink része. Elkezdtünk kutatni, kísérletezni -eleinte még csak a saját szórakozásunkra- milyen gyógymódok is voltak rég.

Szerencsésen indult az újrakezdés éve. Sokan emlékeztek még a régi időkre, amikor ebben a Táskai főzdében főzetve ki féltve őrzött és gondozott cefréjüket, a téli hónapokban igazi saját kisüsti pálinkát fogyaszthattak. A bérfőzés biztos alapot kell jelentsen a jövőre nézve ahhoz, hogy maradhassunk, aminek indultunk, a minőségre elhivatott, egyedi tiszta íz világot képviselő, manufakturális jellegű vállalkozásnak. Nagyon fontos számunkra megőrizni azt az értéket, amelyet magyar őseink kitartó fejlesztése és elhivatottsága a jó és szép iránt megteremtett, nevezetesen a PÁLINKÁT. Igen így, csupa nagybetűvel, mint Hungarikumot, mint egy képzőművészeti remeket, melyet nem szabad (és nem is lehet) automatizmusokba törni, melyhez kell a kifinomult párlatmester minden érzékszerve, melyhez kell a csodálatos magyar föld adta gyümölcs és melyhez kell a magyar paraszt szakértelme, hogy az a gyümölcs olyan ízletes legyen, mely nincs a világon máshol. Ebből a gyümölcsből kell nekünk kivonni azt az eszenciát, mely a lényegét, a minőségét és a zamatát adja. Tesszük ezt korszerű eszközökkel kétszeres lepárlással és modern aroma tornyos berendezéssel is. Szem előtt tartva a fejlődést, de nem hagyva elfeledni a tradíciót sem.

Az újrakezdés 2.1

Ezt a főzdét vásárolták meg 2011-ben a korábbi tulajdonosok, meglehetősen lerobbant állapotban és újították fel erős hittel abban, hogy újra fel tudják virágoztatni. Azon dolgoztak, hogy a régi értékeit megőrizve, de a fejlődést és a tradíciót egyaránt szem előtt tartva, minőségben kompromisszumot nem ismerve, hosszú távon jól működő pálinkaházat hozzanak létre.

2024-ben változás történt. Új tulajdonoshoz került a Pálinkaház. Folytatva a hagyományokat, ami a kompromisszum mentes minőséget, új megjelenést és feszes ügymenetet jelent. Az egylépcsős lepárló berendezés ezután került beüzemelésre, amivel a párlat, gazdaságosabb, illatában erősebb, ízvilágában a mai kornak prémium itala állítható elő.